Teken

Oorzaken
Teken komen steeds vaker voor in Nederland en België.  Ze springen uit bomen en bijten zich vast in een konijn (maar ook bij andere dieren en mensen).enen k Teken kunnen vervelende ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en Myxomatose.

Symptomen
Teken (deze zitten bij konijnen vaak bij de kop).

Verzorging – remedie of behandeling
Benodigdheden

  • Tekenhaak (aanbevolen)
  • Tekentang

Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit kun je het best doen met een tekentang of een tekenhaak. Volg de aanwijzingen op de tang, en je kunt de teek er makkelijk draaiend uittrekken. Bij de tekenhaak is het nog makkelijk (daarom ook aanbevolen) en trek je de teek er binnen een paar seconden uit.

Bekijk daarna of je de teek compleet heeft verwijderd, dit doe je door te kijken of alle 8 de pootjes zijn verwijderd.
Het wondje kan eventueel worden behandeld met alcohol of jodium.

Indien het konijn zich na de tekenbeet en het verwijderen anders gedraagt, neem dan contact op met de dierenarts. Dit geldt ook voor het geval de teek slechts gedeeltelijk is verwijderd en er een deel van de teek is achtergebleven in de huid van het konijntje.

Voorkomen
Teken komen met name voor in dichte begroeiing. Let op dat je een konijnenhok niet te dicht bij bestruiking of onder de bomen, zodat teken niet zo gemakkelijk kunnen overspringen. Dit geldt ook voor een buitenren, ook als je konijn slechts af en toe buiten komt kunnen teken toeslaan.