Middelgrote rassen

Op deze pagina vindt u een overzicht van middelgrote konijnenrassen. Je kunt hier informatie vinden over de Groot chinchilla, Nieuw Zeelander, Engelse hangoor, Gele van Bourgondië, Belgische haas, Californian, Meissner hangoor, Wener, Van Bevener, Witte van Hotot, Rode Nieuw Zeelander, Zilvervos, Marburger feh, Marter, Deilenaar, Papillon, Havanna, Sallander, Thüringer, Rijnlander, Eksterkonijn, Japanner, Duitse hangoor, Beige, Parelfeh, Luchs, Alaska en de Gouwenaar.

Groot Chinchilla
De Groot Chinchilla is een rustig konijn dat vrij grote nesten werpt. Hij is vooral in trek bij sportfokkers die het ras willen verbeteren. Groot Chinchilla’s hebben een witte tussenkleur met zwarte ticking en de buik is altijd wit.

Nieuw Zeelander
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, komt de Nieuw Zeelander oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het zijn rustige, betrouwbare konijnen en de voedsters zijn uitstekende moeders die grote nesten kunnen werpen. Nieuw Zeelanders komen voor met een witte en zwarte pels.

Engelse hangoor
De Engelse hangoor is in het ene land populairder dan in het andere. Hij wordt niet zoveel als huisdier gehouden. Niet iedereen vindt dit bijzondere type konijn leuk. Bovendien hebben de lange oren extra verzorging nodig. Engelse hangoren komen het meest voor in de kleur ‘fawn’ ( ligt tussen geel en Madagaskar in ), maar ook in Madagaskar, konijngrijs en ijzergrauw.

Gele van Bourgondië
Dit ras wordt door zijn grootte en zwaarte zelden als huisdier gehouden. Een kleine groep sportfokkers probeert nog steeds het ras te verbeteren. Vooral in Nederland is de kleur geel, in andere landen zien we een wat rodere vachtkleur.

Belgische haas
De Belgische haas heeft niets te maken met de wilde haas. Zijn edele uiterlijk heeft wel overeenkomsten met de haas en daar heeft het dier zijn naam dan ook aan te danken. De Belgische haas komt oorspronkelijk niet uit België, maar uit Engeland. Belgische hazen zijn levendig en aanhankelijk en goed geschikt als fok en huisdier. De Belgische haas komt voor in de gewone kleur, een tanpatroon en de kleur wit.

Californian
Californians zijn vriendelijke en betrouwbare konijnen, maar door hun grootte wat minder in trek als huisdier. Het kleurpatroon van dit ras is opvallend. Een wit lichaam met extremiteiten ( poten, snuit, oren en staart ) die gekleurd zijn. De extremiteiten kunnen zwart, blauw en lilac zijn.

Meissner hangoor
Meissner hangoren zijn rustige en aanhankelijke konijnen die bij het grote publiek minder bekend zijn. Het ras komt vooral in Duitsland voor. De Meissner hangoor komt in de kleuren konijngrijs, zwart, geel, blauw en bruin voor. Er wordt gestreefd naar een zo gelijkmatig mogelijke verzilvering. De verzilvering ontwikkelt zich pas als de dieren 5 tot 6 weken oud zijn.

Wener
Gekleurde en witte Weners zijn bijzonder populair. Op vrijwel alle tentoonstellingen zijn ze te vinden. Ook als huisdier voor kinderen zijn deze konijnen bijzonder in trek. De gekleurde Wener komt in diverse kleuren voor, van blauw tot haaskleur en van zwart tot konijngrijs. Witte Weners hebben een stralend witte pels en lichtblauwe ogen.

Van Beveren

Van Beverens zijn konijnen met een levendig temperament. De achterhand van dit konijn is duidelijk hoger dan de voorhand, ook is de achterhand breder en gespierder dan de voorhand. Ze komen voor in de kleuren blauw en wit. De blauwe is opvallend blauw, maar is lichter van kleur dan de algemeen erkende blauwe kleur van Weners. De Van Beveren heeft veel onderwol, waardoor hij zacht aanvoelt.

Witte van Hotot
De witte van Hotot is één van de moeilijkste rassen om te fokken. De voorgeschreven zwarte oogranden laten zich moeilijk vastleggen. Hoewel witten van Hotot meestal een vriendelijk karakter hebben, zijn ze niet zo in trek als huisdier. Er zijn kleurdwergen met dezelfde tekening die veel meer als huisdier in trek zijn.

Rode Nieuw Zeelander
Rode Nieuw Zeelander zijn vrij rustig, hoewel ze drukker zijn dan de zwarte en witte Nieuw Zeelanders. Tegenwoordig zijn deze konijnen vooral geliefd als tentoonstellingdieren. De rode Nieuw Zeelander heeft een effen dieprode kleur die geen ticking of witte haren mag hebben.

Zilvervos
De Zilvervos wordt vooral gewaardeerd om zijn volle, zachte en veerkrachtige vacht. We zien de Zilvervos wel op tentoonstellingen over de hele wereld, maar veel minder als huisdier. De Zilvervos komt in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin en blauw, voor.

Japanner
De Japanner is een Frans konijnenras en meestal erg vriendelijk. Door hun gewicht en grootte zijn ze minder in trek als huisdier voor kinderen. Japanners hebben een scherpe, tweekleurige tekening, en daardoor is het moeilijk om ze te fokken. De ene kleur is altijd geelrood en de andere kleur is zwart.

Eksterkonijn
Het Eksterkonijn wordt ook wel magpie ( Engels voor ekster ) genoemd. Het zijn eigenlijk Japanners waarbij de geelrode kleurvlakken wit zijn. Het Eksterkonijn is behoorlijk groot en moeilijk om mee te fokken. Geluk speelt een grote rol bij het fokken van dit ras. Als huisdier is het konijn niet zo in trek, waarschijnlijk omdat hij niet zo bekend en vrij groot is.

Rijnlander
Rijnlanders zijn meestal vriendelijke konijnen, die veel als gezelschapsdier voor kinderen en volwassenen worden gehouden. Rijnlanders hebben zwarte en roodgele aftekeningen met donkerbruine ogen of blauwe en gele aftekeningen met blauwe ogen. De bijzondere tekening op de witte pels is kenmerkend voor dit dier.

Thüringer
De Thüringer is een vriendelijk konijn, dat vooral op het vasteland van Europa populair is. Hij is geliefd bij sportfokkers en op vrijwel alle tentoonstellingen te bewonderen. In Engeland en de Verenigde Staten komt de Thüringer minder voor. Het konijn is geelbruin en iedere haar is aan het uiteinde donker getipt. Dat geeft een subtiele waas over de vacht die beslist niet te donker mag zijn. Op de oren, borst, snuit, achterhand, poten, buik, het onderste gedeelte van de schouders en de flanken is de kleur donkerder dan op de rest van het lichaam.

Sallander
De Sallander ziet er net zo uit als de Thüringer, maar met blekere kleuren. Deze kleuren zijn uniek voor de Sallander, maar komen ook voor als kleurslag bij andere rassen. Als huisdier voor kinderen en volwassenen zijn ze nog niet zo in trek.

Papillon
De Papillon is één van de opvallendste en geliefdste konijnenrassen. Vanwege zijn grappige uiterlijk en handzame formaat, is hij als huisdier zeer in trek. De Papillon is vriendelijk, attent en levendig. Papillons komen in verschillende kleuren voor en hebben een bijzondere kop en lichaamstekening. Zo hebben ze vlekjestekeningen op de flanken en vlinderdoorn en oogringen en wangstip op de kop. De oren zijn volledig gekleurd.

Havanna
Havanna’s worden voornamelijk gehouden door sportfokkers. Zij stellen zich ten doel het type, de vacht en de kleur van Havanna’s vast te houden en te verbeteren. Als gezelschapsdier komen Havanna’s maar weinig voor, terwijl ze daar wel geschikt voor zijn. De kleur van Havanna’s moet zo diep chocoladebruin mogelijk zijn. De ogen hebben bij een bepaalde lichtinval een rossige gloed, de zogenaamde vuurgloed.

Alaska
De Alaska dankt zijn naam aan het oorspronkelijke doel van de fokkers. Een zwart konijn fokken met witte haartoppen, net als de Alaska vos. Alaska’s zijn levendige konijnen die we nog niet zo vaak als huisdier zien. Het hele lichaam is lakzwart van kleur en op de buik en borst iets minder diepzwart. De ogen zijn donkerbruin.

Gouwenaar
De Gouwenaar is een rustig, aanhankelijk dier. Als huisdier is het dier prima geschikt, maar door zijn onbekendheid, wordt het dier maar weinig als huisdier gehouden. Gouwenaars zijn pastelachtig lichtblauw ( lila ) en hebben bij een bepaalde lichtinval een rossige gloed in hun ogen.

Luchs
De Luchs is een echt tentoonstellingskonijn. Konijnenliefhebbers proberen het type en de kleur te verbeteren. Als huisdier is de Luchs heel geschikt. De Luchs hebben een bijzondere pels. De grondkleur is wit, de tussenkleur is warm rood-geel en de uiteinden van de haren zijn teer lichtblauw.

Parelfeh
De Parelfeh is een vriendelijk, goedaardig en levendig dier. De glanzende pels voelt zacht en veerkrachtig aan. De kleur van de Parelfeh is uniek. De pels is blauw-grijs met haaruiteinden in verschillende kleuren. Het effect dat de verschillende kleurschakelingen geven noemt men ‘pareling’, en daar dankt hij zij naam aan.

Beige
De Beige komt vooral voor in Nederland en Engeland en wordt voornamelijk door sportfokkers gehouden. Beiges zijn meegaande en betrouwbare konijnen. Ze hebben een gele pels en een deel van de haren heeft licht pastelblauwe haarpunten.

Marburger feh
De Marburger feh is een levendig en vriendelijk konijn. Hij is vooral in Europa bekend. De Marburger feh is blauw met een subtiele bruine waas.

Deilenaar

De Deilenaar is een stevig en sterk konijn. Hij wordt vooral gehouden door sportfokkers, maar is ook zeer geschikt als huisdier. Zijn kleur is warm roodbruin met een zwarte, onregelmatige ticking.

Marter
Marters zijn levendige konijnen met een vriendelijk karakter. Door de mooie kleuren, het vriendelijke karakter en het niet te grote formaat is de marter populair als huisdier. De marter komt voor in de kleuren blauw, sepiabruin en geel, maar kunnen alle nuances hebben, van licht tot donker.

Duitse hangoor
De Duitse hangoor is een ras dat nog niet zolang bestaat. Het zijn rustige en goedmoedige dieren en daardoor bijzonder geschikt als gezelschapsdier voor kinderen en volwassen. Duitse hangoren worden in veel verschillende kleuren, zoals konijngrijs, ijzergrauw en chinchilla, gefokt.