Algemene informatie over konijnen

Konijnen zijn geliefde huisdieren. Als huisdier zijn dwergkonijnen het meest geliefd. Dwergkonijnen zijn vrij kleine konijntjes. Doordat ze altijd klein blijven, lijken het net jonge konijntjes, ook als ze al wat ouder zijn. Dwergkonijnen hebben wat kortere oren en een wat bredere kop dan gewone konijnen. 

Huisdieren 
Zowel mannetjeskonijnen als vrouwtjeskonijnen kunnen als huisdier worden gehouden, omdat ze allebei zindelijk kunnen worden gemaakt.

Onderscheid mannetje en vrouwtje 
Bij jonge konijnen is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes nog niet zo goed te zien. Wanneer de konijnen ouder worden, wordt dit duidelijker. Een vrouwtjeskonijn heeft een langer lijf en een fijnere kop. Daarnaast is een vrouwtje vaak wat rustiger dan een mannetje, behalve wanneer het vrouwtje drachtig is. Een vrouwtjeskonijn wordt ook wel een ‘voedster’ of ‘moer’ genoemd. Een mannelijk konijn wordt ook wel ‘rammelaar’ of ‘ram’ genoemd. Een mannetje is meestal wat dikker en zwaarder dan een vrouwtje. Daarnaast heeft een mannetje vaak een wat bredere kop. 

Verschillen konijnen en hazen
Het konijn is een zoogdier, dat behoort tot de familie van de haasachtigen. 
Hierdoor lijken konijnen en hazen op elkaar. Toch zijn er ook een paar belangrijke verschillen.
Hazen hebben bijvoorbeeld langere oren dan konijnen en veel langere achterpoten. Daarnaast leven hazen in het open veld, bijvoorbeeld in de duinen, terwijl konijnen in een hol wonen, samen met andere konijnen. Konijnen en hazen leven in dezelfde soort gebieden, maar ze leven wel gescheiden van elkaar. 

Geen knaagdier
Veel mensen denken dat een konijn een knaagdier is, maar dat is niet waar. Dit heeft te maken met de kaakbewegingen van het konijn. Echte knaagdieren bewegen hun kaak van voren naar achteren. Een konijn beweegt zijn kaak naar de zijkant en is daarom geen knaagdier. Omdat konijnen geen knaagdieren zijn, zijn het ook geen familieleden van de cavia en de rat.