Voeding konijnen

Konijnen die als huisdier worden gehouden, krijgen vaak korrelvoer. Hierbij kan het beste worden gekozen voor compleet voer, omdat dit alle belangrijke voedingsstoffen bevat. Het is echter wel belangrijk dat het konijn niet teveel korrelvoer krijgt.

Hoeveelheid eten
De precieze hoeveelheid voeding van een konijn is afhankelijk van de leeftijd en het ras van het konijn, maar bij korrelvoer is het goed om rekening te houden met een maximum van 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Groenten en planten
Het is belangrijk om de voeding van konijnen aan te vullen met groenten en planten, want konijnen zijn van nature planteneters. Het is goed om konijnen veel verschillende groenten tegelijk te geven. Voorbeelden van geschikte groenten zijn andijvie, boerenkool, worteltjes, witlof en broccoli. Bekijk hier een compleet overzicht van groentes die wel (en niet) goed zijn voor konijnen.

Voorbeelden van geschikte planten zijn weegbree, zevenblad en de bloemen en het blad van de paardenbloem. Omdat het ook belangrijk is dat konijnen voldoende vezels krijgen, is het daarnaast goed om een konijn regelmatig hooi of gras te geven. Daarnaast is het heel belangrijk dat konijnen voldoende water drinken.