Tandmisvormingen

Oorzaken 
Konijnen die onvolledige voeding krijgen, waarin te weinig mineralen zitten, lopen gevaar dat hun tanden afbreken. 
Als je ziet dat bij één van je dieren een tand is afgebroken, controleer dan of de voeding is uitgebalanceerd. Je dierenarts kan gistocaltabletten voorschrijven die het kalktekort opheffen. Een gebroken voortand zal vanzelf weer aangroeien. 

Symptomen
Afgebroken tanden, te lange tanden. Alles wat eigenlijk niet bij een doorsnee gebit van een konijn hoort.

Verzorging – remedie of behandeling
Controleer wel regelmatig of het aangroeien goed verloopt. De voortanden van een konijn groeien continu door en slijten regelmatig af door het vele knagen. Door een erfelijke afwijking, een hevige klap of onvoldoende gelegenheid tot knagen kan dit proces worden verstoord. De tanden slijten dan onregelmatig af en passen uiteindelijk niet meer op elkaar. Soms kunnen de tanden zelfs ongeremd doorgroeien tot in de tegenoverliggende kaak. Als een konijn te lange tanden krijgt, kan hij niet meer goed kauwen. Het dier vermagert en zal uiteindelijk verhongeren. Lange tanden kunnen eenvoudig worden bijgeknipt. De dierenarts kan je dat leren of het voor je doen, als je het zelf niet goed durft. 

Voorkomen
Goede voeding. Vraag goed na wat de beste voeding is die je moet kopen voor je konijn. Ook regelmatig het gebit van je konijn controleren.