Stappenplan: Hoe knip je de nagels van jouw konijn?

Waar de nagels van konijnen die in de natuur leven kort blijven door natuurlijke slijtage, worden de nagels van konijnen die veel in een konijnenhok leven te lang. Je kunt redelijk gemakkelijk zelf de nagels van jouw konijn knippen (dit moet om de 2 a 3 maanden gebeuren). Hiervoor geldt het onderstaande stappenplan. Twijfel je of je het zelf kunt doen? Ga dan langs bij de huisarts. Het onjuist knippen van de nagels kan zeer pijnlijk zijn voor het konijn.

Stappenplan zelf nagels knippen konijn

Voorbereiding op het knippen

Stap 1: Zorg voor het goede materiaal
Het knippen van de nagels werkt het best met een scherp en speciaal nagelschaartje. Deze kun je online makkelijk bestellen bij een dierenwinkel, of uiteraard halen bij de dierenwinkel in de buurt. Een goede tip is de Trixie nagelschaar. Deze is goedkoop en goed verkrijgbaar.

Stap 2: Zorg dat jouw konijn comfortabel is
Aai jouw konijn en zorg dat ze rustig wordt. Raak af en toe met je vingers haar nagels zodat ze daar straks niet van schrikt. Bouw het vertrouwen op zodat ze rustig blijft zitten. Gaat jouw konijn spartelen bij het nagelknippen, dat kun je bij deze stap, ook het konijn rustig inwikkelen in een dekentje of handdoekje zodat ze haar pootjes minder goed kan bewegen. Een andere optie is natuurlijk ook dat iemand het konijn voor jou voorzichtig vasthoud.

Stap 3: Pak het schaartje erbij en laat het konijn wennen
Pak het schaartje erbij en laat het konijn wennen. Houdt deze in de buurt van de nagels en tik er mee op de nagels, zodat het konijn weet dat – voor haar vreemd ogend ding – niet eng is. Je kunt daarna ook even de nagel tussen de schaardelen zetten, maar knip nog niet. Dit is enkel nog om het konijn te laten wennen.

Het knippen zelf

Stap 4: Kijk waar je moet knippen – niet in het leven
Zodra het konijn zich prettig voelt en de situatie accepteert kun je gaan knippen. Het is de bedoeling dat je niet knipt in ‘het leven’. Bij doorzichtige nagels kun je gemakkelijk een roze streepje zien lopen. Zorg dat je daar met een aantal millimeter uit de buurt voor blijft.
Bij konijnen met minder transparante nagels kun je het best een zaklampje achter de nagelhouden, het adertje zie je dan als een schaduw te voren komen. 

Stap 5: Zet de nagelschaar op de goede plek en let op reactie konijn (nog niet knippen)
Als je weet waar ‘het leven’ zit in de nagel kun je nagelschaar op de goede plek zetten. Zet voorzichtig iets meer druk op de nagel via de schaar, maar knip nog niet gelijk door. Wacht even de reactie van het konijn, die zelf heel goed weet aan te geven of je met de schaar op de juiste plek zit. Immers op de plek waar je moet knippen heeft het konijn geen gevoel.

Stap 6: Knippen
De goede plek gevonden? Het konijn geeft geen tegengas als je de schaar op z’n plek zet op de nagel? Dan zit je goed en kun je de nagel doorknippen.

———-

Wat als je per ongeluk hebt misgeknipt
Heb je per ongeluk verkeerd geknipt, is dat vervelend en pijnlijk voor het konijn. Je zult ook wat bloed zien dat je kan stoppen daar er een gaasje tegen te houden, of door de nagel in talkpoeder te houden (zodat er een korstje vormt). Blijft het langer bloeden dan je mag verwachten, ga dan gelijk naar de dierenarts ter controle. Echter met de bovenstaande werkwijze, zal het knippen van de nagels goed gaan.