Rassen (indeling)

In de Benelux zijn er veel verschillende konijnenrassen erkend. De rassen kunnen worden ingedeeld in dwergrassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en rassen met een bijzondere haarstructuur. De rassen verschillen dus vooral in grootte, maar er zijn per ras ook verschillen in de stand van de oren en de kleur en de lengte van de vacht.

Dwergkonijnen en kleine rassen
Dwergrassen en kleine rassen zijn erg geschikt om als huisdier te houden. Omdat de konijnen binnen alle andere rassen wat groter en wilder zijn, zijn de konijnen binnen deze rassen iets minder geschikt als huisdier. Dwergrassen en kleine rassen blijven vrij klein, waardoor het net jonge konijntjes lijken, ook als ze al wat ouder zijn. Dwergrassen en kleine rassen hebben wat kortere oren en een wat bredere kop dan gewone konijnen. Voorbeelden van dwergrassen zijn de Hermelijn, de Nederlandse hangoor dwerg en de Angora dwerg.
Lees meer op de pagina: Dwergkonijnen en kleine rassen

Middelgrote rassen
Middelgrote konijnen zijn, zoals de naam al zegt, gemiddeld van grootte. Dit houdt in dat ze groter zijn dan dwergkonijnen, maar kleiner dan de grote konijnen. Middelgrote konijnen wegen tussen de 2,5 en 5,5 kilo. Voorbeelden van de middelgrote konijnen zijn de Duitse hangoor, de Nieuw Zeelander en de Rijnlander.
Lees meer op de pagina: Middelgrote rassen

Grote rassen
Grote konijnen zijn relatief groot en zwaar, ze kunnen tussen de vijf en acht kilo wegen. Voorbeelden van grote konijnen zijn de Vlaamse reus, de grote Lotharinger en de Franse hangoor.
Lees meer op de pagina: Grote rassen

Rassen met bijzondere haarstructuur
Tot slot is er de categorie van rassen met een bijzondere haarstructuur. Deze konijnen hebben andere vachtstructuur dan de andere konijnen. Voorbeelden van konijnen die tot dit ras behoren, zijn het Voskonijn, het Rex konijn en het Angora konijn. Her Rex konijn heeft bijvoorbeeld een erg zachte, fluweelachtige vachtstructuur. Ook het Angora konijn heeft een aparte vacht, namelijk een wollen vacht die erg snel groeit.
Lees meer op de pagina: Rassen met bijzondere haarstructuur