Konijn kopen

Informatie over het kopen van een konijn. Waar moet je precies op letten?
Lees deze pagina goed door en dan ben je goed voorbereid op de aanschaf van een konijn.

Waar kopen?
Konijnen kunnen op verschillende plaatsen worden gekocht. Sommige dierenwinkels verkopen dwergkonijntjes. Soms zijn dwergkonijntjes ook te koop bij kinderboerderijen. Konijntjes kunnen echter ook altijd bij fokkers worden gekocht. Fokkers hebben vaak veel keus, omdat ze veel verschillende rassen in verschillende kleuren hebben.

Hoe weet je dat een konijntje gezond is?
Het is belangrijk om er bij de aanschaf op te letten dat het konijn gezond is. Bij een gezond konijn mogen de ogen niet tranen. De neus van een gezond konijn is droog en de oren zijn schoon. Daarnaast reageert een gezond konijn op alle geluiden, ook als de geluiden wat zachter zijn. Een gezond konijn heeft een mooi gebit. De tanden mogen niet te lang zijn. De vacht van een gezond konijn is glanzend en glad. Tot slot is het belangrijk dat de staart van het konijn goed schoon is.

Moet ik een mannetje of een vrouwtje kopen? 
Het is niet zo verstandig om twee mannetjes bij elkaar als huisdier te houden, omdat deze regelmatig ruzie maken. Een mannetje en een vrouwtje kunnen wel samen worden gehouden. Het is daarbij wel verstandig om te kiezen voor een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje, omdat konijnen relatief veel jongen per worp krijgen. Het is ook mogelijk om twee vrouwtjeskonijnen bij elkaar als huisdier te houden. Het komt wel eens voor dat twee vrouwtjes ruzie maken, maar de kans is minder groot dan bij twee mannetjes.

Eén of meer
Konijnen kunnen heel goed alleen worden gehouden. Maar kies je dan voor een rammetje of een voedster. Een ram heeft een evenwichtiger karakter, maar het kan gebeuren dat hij urine gaat spuiten. Dit heet ook wel ‘sproeien’. Rammen doen dat vooral als ze een vrouwtje ruiken of al eens een vrouwtje hebben gedekt. Een mannetje kan net als een hond of kat gecastreerd worden.
Als je 2 konijnen wilt, maar geen jongen, kun je kiezen voor 2 vrouwtjes. Die zijn over het algemeen wat vriendelijker voor elkaar. Bedenk wel dat 2 zusjes uit één nest kunnen gaan vechten, wanneer ze dekrijp zijn. Met 2 mannetjes die al vanaf hun geboorte bij elkaar zitten, ontstaan er meestal weinig problemen. Toch zijn er genoeg voorbeelden bekend van volwassen rammen die elkaar af en toe heftig te lijf kunnen gaan.

Transport jong konijntje
Wie goed voorbereid een konijntje gaat kopen, neemt zeker een transportkist, kooi of een doos mee. Zorg ervoor dat het dier beschut is tegen tocht, regen en wind. Denk ook aan voldoende ventilatiemogelijkheden. Voor het jonge konijntje is het allemaal al spannend genoeg.
Als je het konijntje met de auto ophaalt, laat het diertje dan niet in de auto in de volle zon zitten, terwijl je nog even snel een boodschapje moet halen. Ook al is de buitentemperatuur niet hoog, in de auto kan het toch heel warm worden.

Waarschuwing: Broodfokkers
Naast integere fokkers en liefhebbers, komen in ons land ook de broodfokkers voor. Zij hebben maar één belang, en dat is zoveel mogelijk dieren fokken om zo snel mogelijk geld te verdienen. De slachtoffers ‘leven’ vaak in tochtige schuurtjes, opeen geperst in veel te kleine verblijven. Inteelt en ziekten komen veel voor. De handelaars bieden hun koopwaar vaak aan via advertenties of op markten. Door bij dit soort handelaars dieren te kopen, hou je de verwerpelijke ‘fokfabriekjes’ in feite in stand.