Huisvesting

Huisvesting: Huisvesting in gevangenschap
Je kunt konijnen buiten houden, maat dat is niet aan te raden. Je hebt veel minder contact met dieren die buiten leven. Ook moet je een buitenhok, goed afschermen tegen gure weersinvloeden. Ook blijken dieren die buiten worden gehouden, over het algemeen korter te leven dan dieren die binnen leven.

De schuur is een goed alternatief. En voor het dier zelfs het beste. Ook in een tochtvrije schuur krijgt een konijn een prachtige, dikke pels en de lucht is daar niet te droog. Daarom houden hobbyfokkers hun dieren vrijwel altijd in een schuur of stal.

Huisvesting: Soorten verblijven
Een konijnenkooi moet:
– Een prettige leefomgeving voor het dier zijn.
– Groot genoeg zijn.
– Een goede ventilatie hebben.
– Rommel binnen houden.
– Goed te houden zijn.
– Veilig zijn voor dier en mens.
– Goed toegankelijk zijn.

De minimale afmetingen van het verblijf: 

Soort konijn: Gewicht: Breed: Diep: Hoog:
Grote rassen: > 4,5 kilo. 100 cm. 70 cm. 60 cm.
Midden rassen: 2,5 – 5 kilo. 70 cm. 60 cm. 60 cm.
Kleine rassen: 1,5 – 3 kilo. 50 cm. 50 cm. 50 cm.
Dwerg rassen: Tot ca. 1 kilo. 40 cm. 50 cm. 50 cm.

Waar zet je een konijnenhok neer?
Konijnen kunnen goed tegen de kou, maar niet goed tegen de hitte. De kooi moet dus niet te dicht bij de verwarming staan. Als het hok buiten staat, is het belangrijk dat het niet in de felle zon staat. Konijnen kunnen ook niet goed tegen tocht of vocht.
Konijnenhokken die buiten staan, kunnen in de winter daarom het beste worden afgeschermd door een (stenen) muur. Zet het konijnenhok niet onder bomen of naast struikgewas om teken te voorkomen. Bakjes met voer en drinkwater kunnen het best op een vaste plek staan.

Mogelijk bodembedekkers konijnenhok (inclusief advies waar je op moet letten)

 1. Houtvezel
  Zaagsel neemt uitstekend vocht op en stinkt nauwelijks. Een groot nadeel is dat het veel stof bevat. Uit onderzoek van de laatste jaren is gebleken dat dieren veel last kunnen hebben van dat stof. Daarom zijn er tal andere soorten bodembedekking op de markt gekomen die gezonder zijn voor dieren. Gebruik echter nooit het zaagsel van timmerafval. Dat is vaak te fijn van structuur en kan giftige stoffen bevatten.
 2. Hooi (aanbevolen)
  Konijnen gebruiken hooi graag als nestmateriaal en om aan te knabbelen. Het is voor hen ook een belangrijke voedingstof en mag daarom nooit ontbreken. Hooi neem te weinig vocht op om als bodembedekking te dienen. Stro is soms te grof als bodembedekking of nestmateriaal voor konijnen. Het neemt ook niet zoveel vocht op als hout of hennepvezel.
 3. Kattenbakkorrels
  Er zijn wel 100 soorten kattenbakkorrels te koop. Sommige daarvan zijn geschikt om konijnen op te houden. Vooral korrels gemaakt van houtvezel of plantaardige korrels nemen veel vocht op en kunnen dus goed dienst doen. Kattenbakkorrels van steen of klei zijn minder geschikt, vooral omdat ze stuiven.
 4. Geperste korrels
  De laatste jaren zijn er ook verschillende bodembedekkingen op de markt die bestaan uit geperste korrels. Sommige soorten hebben hele scherpe randjes en lijken niet erg comfortabel.
 5. Zand
  Ook zand neemt te weinig vocht op, om als bodembedekking te kunnen dienen. Bovendien is het erg zwaar en wordt het snel vies.
 6. Hennepvezel
  Er worden ook verschillende soorten hennepstro als bodembedekking aangeboden. Hennepstro is in het begin wat grof en hard, maar het neemt uitstekend vocht en geurtjes op. Hennepstro is goed te combineren met een laagje zachter strooisel.