Konijnen.net - Ziekten: Gezwellen

Gezwellen

Oorzaken
Konijnen hebben over het algemeen weinig last van gezwellen. Als die zich wel voordoen, is het meestal op latere leeftijd. Gezwellen treden vaak op bij dieren uit een stam, waar veel inteelt is voorgekomen.

Symptomen
De meest voorkomende gezwellen zijn die aan de melkklieren van de vrouwtjes. Een gezwel kan ook het gevolg zijn van huidkanker. Deze vormen kunnen wel worden geopereerd, maar dat is meestal niet zinvol vanwege de hoge leeftijd van het dier. Een andere vorm van gezwellen wordt veroorzaakt door onderhuidse infecties, die abcessen worden genoemd. Een klein wondje kan dichtgroeien, terwijl onderhuids nog een ontsteking aanwezig is.

Verzorging - remedie of behandeling
Als het konijn een gezwel heeft, ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Te lang wachten verergert de situatie alleen maar, zowel bij huidkanker als bij een abces.
In het geval van abcessen kunnen de gezwellen kunnen door de dierenarts heel eenvoudig worden open en schoongemaakt.

Voorkomen
Gezwellen komen vaak voort uit inteelt of doordat de Dames niet snel genoeg worden gesteriliseerd Koop daarom je konijn bij een erkende fokker.

Tips
Konijnenverzekering (aanrader!)
Vergeet niet je konijn te verzekeren. Fijn dat als je konijn straks wat ouder wordt dure medicijnen en operaties worden vergoed. Voorkom hiermee dat je straks voor torenhoge kosten komt te staan.

Konijnenspeciaalzaak
Voor al uw aankopen voor uw konijnen. Van konijnenhokken, speelgoed tot voer.

Medicijnen & vitamines en hoogwaardig voer voor konijnen
Op zoek naar medicijnen, vitamines en kwalitatiefhoogstaand voer voor zieke of herstellende konijnen. Kijk dan hier.


 
 
 
 
 
 
© 2011 Copyright Konijnen.net - Contact - Disclaimer - Design Avsdesign - -